Tiina Wiik Jokaisen hyvän syyn valeen kertomiseen peittoaa parempi syy kertoa totuus.

Holhoamisesta on järki kaukana

Tällä viikolla uutisoitiin siitä, miten Royal College of Physicians kehui sähkötupakkaa vuosituhannen terveysinnovaatioksi.

Sähkötupakka on tutkitusti tehokas ja pienihaittainen korvaushoitotuote, joten maailmanlaajuisesti arvostettu lääketieteen ammattilaisten järjestö puoltaa sen käyttöä nikotiinivieroituksessa. THL:n pääjohtaja Juhani Eskola kuitenkin tyrmäsi raportin suoriltaan.

"THL:n viesti on, että sähkötupakointi on haitallista. Siitä on varma näyttö," sanoi Eskola. 

Kukaan ei ole väittänyt sähkötupakan olevan haitaton tai mikään vitamiini, joten Eskola puhuu aivan asian ohi. Raportti vain toteaa sen, mikä aiemmissa tutkimuksissakin on havaittu: sähkötupakkaan siirtyminen on valtava terveyshyöty tupakoitsijalle, koska sen terveyshaitat ovat 95% vähäisemmät. Eikö Eskola todella ymmärrä, että hoitotuotteen terveyshaittaa kuuluu verrata hoidettavan sairauden aiheuttamaan haittaan, ei terveen ihmisen tilaan? 

Suomessa valmistellaan paraikaa lakialoitetta, jolla sähkötupakasta tehtäisiin käytännössä käyttökelvoton tuote.

Tuotteita ei saisi ostaa netistä, niitä ei myöskään saisi mainostaa. Ne tulisi pitää poissa näkösältä ja kaikki muut makuaineet, paitsi tupakkamaku, kiellettäisiin. Sähkötupakkaa käsiteltäisiin laissa siis tupakkatuotteena, ei apteekin nikotiini-inhalaattoriin verrattavana hoitotuotteena, vaikka sillä on jälkimmäisen kanssa paljon enemmän yhteistä.

Laki on alusta loppuun ongelmallinen kaikille osapuolille:

  • -Miten tuotteiden valmistaja voisi saada uudet tuotteet asiakkaiden tietoisuuteen, jos niitä ei saa mainostaa eikä pitää kaupassa näkösällä? Miten asiakas saisi tietää tuotteista? Se on kohtuuton haitta valmistajille, joka tekee reilun kilpailun lääketehtaiden nikotiinituotteiden kanssa mahdottomaksi. Inhalaattorit kun saa pitää näkösällä, vaikka ne ovat periaatteeltaan ja vaikuttavalta aineeltaan juuri sama tuote.
  • -Makunesteet ovat tupakkaa todella paljon miellyttävämpiä käyttää. Niistä on korkea kynnys siirtyä takaisin tunkkaiseen ja tervaiseen tupakkaan. Tupakanmakuisista nesteistä kynnys on matalampi. Miksi kukaan haluaisi laskea makunesteiden käyttäjien kynnystä tupakointiin palaamiseen pakottamalla heidät valitsemaan tupakkanesteen ja tupakan väliltä? 
  • -97% sähkötupakan käyttäjistä käyttää makunesteitä. Jos maut kiellettäisiin, monet heistä vain ryhtyisivät maustamaan nesteet itse elintarvikearomeilla, jotkut vääjäämättä palaisivat tupakointiin. Molemmat ovat paljon epäterveellisempiä ja riskialttiimpia vaihtoehtoja kuin hallituissa olosuhteissa valmistetun, myrkyttömäksi todetun makunesteen käyttö.
  • Nettikaupan kieltoa olisi mahdoton valvoa. Tullilla ei ole resursseja siihen, ja monet ryhtyisivät itse valmistamaan makunesteitä myyntiinkin. Nettikauppa jatkuisi, mutta valtiolle tulisi ylimääräisiä kustannuksia satunnaisten kiinni jääneiden käräjille viemisestä.
  • Tupakkatuotteiden ja apteekin nikotiinituotteiden myyntivoitot valuvat ulkomaille. E-nesteet taas avaisivat ovet suomalaiselle yrittäjyydelle. Jotkut suomalaisyritykset valmistavat jo nyt nikotiinittomia makunesteitä. Miksi tämä työllistävä ja kotimaan taloutta ruokkiva mahdollisuus haluttaisiin tuhota?

Suomi on tutkitusti Euroopan holhoavin valtio. Samassa tutkimuksessa havaittiin, että holhouksella ei ole mitään vaikutusta kansanterveyteen. Silti holhousta halutaan laajentaa sähkötupakkaankin. Sen vastustusta perustellaan perinteisellä, kauhunsekaisella holhousargumentilla: 

Entä jos? Entä jos alaikäinen saa käsiinsä sähkötupakkaa? Entä jos joku tukehtuu sähkötupakkaan? Entä jos sähkötupakka räjähtää ja vie puoli Suomea mennessään? 

Hysterialle ei ole perusteita. Se on kuvitelmaa. Silti jopa talousliberaaleiksi tekeytyvät kokoomuslaiset, kuten Sari Sarkomaa, ovat johtamassa hysteriaa ja säätelyvimmaa. Hysteria on myös mielivaltaista: vaikkapa haittamaahanmuuton tai julkisen omaisuuden yksityistämisellä on selvästi nähtäviä, todistettavia haittoja. Kuitenkaan niihin suhtaudutaan sokealla optimismilla. Minun sähkötupakkani ei ole tehnyt rikoksia eikä maksa valtiolle 5800 euroa kuussa. Minun sähkötupakkani ei orjuuta ihmisiä sähkönhinnan korotuksilla tai tietulleilla.

Sähkötupakka on suuri terveysinnovaatio.

Tutkimusten mukaan sitä kokeilleista on vuoden jälkeen tupakoimatta kaksinkertainen määrä apteekin nikotiinituotteiden käyttäjiin verraten.  Makunesteet auttavat käyttäjiä pysymään vain sähkötupakassa, koska tupakka on maultaan niin paljon epämiellyttävämpi. Iso-Britanniassa sähkötupakkaa suositellaan jo lääkärienkin toimesta tupakoinnin lopettamisessa muilla keinoin epäonnistuneille. Ainoat häviäjät sähkötupakassa ovat lääke- ja tupakkavalmistajat, ja he lobbaavat raivokkaasti sähkötupakan markkinoilta saamiseksi. Apteekin nikotiinituotteiden käyttö on vähentynyt sähkötupakan nousun myötä. Kuluttajat ovat puhuneet.

Kerronpa lopuksi oman kokemukseni.

Aloitin tupakoinnin teini-ikäisenä ja yritin 20 ikävuoden jälkeen lopettamista useita kertoja. Kylmiltään lopettaminen tuotti kauhistuttavan päänsäryn eikä onnistunut lainkaan. Sitten kokeilin kahdella eri kertaa nikotiinipurukumia ja -tabletteja. Onnistuin lopettamaan kolmeksi kuukaudeksi, mutta lankesin tupakointiin. Tuotteiden käytön aikana oli kurkku kipeä, ja niitä oli pakko käyttää varsin reilusti yli annostusohjeen, joten kynnys tupakointiin palaamiseen oli matala.

Kesällä 2014 tilasin sähkötupakan ja 18 mg vahvuista nestettä. Kun sähkötupakka tuli postissa, oli tupakointi kerrasta poikki. Jatkuva tupakkayskä katosi täysin parissa viikossa, hapenottokyky palasi. Enää ei ollut iltaisin päänsärkyjä ja väsymystä kuten tupakoidessa oli. Nyt säiliössä on 6 mg vahvuista pähkinä-toffeenestettä, ja vaihdan taas hieman miedompaan kesäksi. Tavoitteeni on nikotiinittomaan siirtyminen syksyllä.

Ilman sähkötupakkaa olisin varmaan edelleenkin tupakoiva. Uusi lakialoite asettaisi läpi mennessään minut pahaan paikkaan: inhoan tupakanmakuisia ja maustamattomia nesteitä, enkä varmasti siirry niihin. Vaihtoehdoiksi jää siis kokkailla itse maustamattomasta nesteestä ja aromeista makunesteet tai tilata makutiivisteet ulkomailta. Minun nykyinen terveysvalintani olisi rikos: tilaan netistä nikotiininesteitä ja vieläpä maustettuja. Ainoa minut tupakasta irti saanut asia halutaan kieltää.

Lähdeviitteet: 

Brittihallituksen lehdistötiedote: sähkötupakka 95% vähemmän haitallista kuin tupakka, ei johda nuorison tupakointiin.

Tutkimustietoa: Sähkötupakka tehokkaampi tupakoinnin lopettamiseen kuin kylmiltään lopettaminen tai apteekin nikotiiinituotteet. Apteekkituotteilla vielä huonommat tulokset kuin kylmiltään lopettamisella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sinä siis lopetin tupakanpolton mutta nautit silti nikotiinia?
Eikö monet nuoret ole aloittaneet sähkötupakalla koska oikea tupakka on vaarallisempi. Siitä on sitten kuulema helppo siirtyä oikean tupakan käyttöön kuten hashiksen käyttäjä vähitellen väkevämpiin.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Asiahan on juuri päinvastoin, kuten tekstistä käy hyvin ilmi. Jos aloittaa hyvänmakuisella, niin siitä ei todellakaan ole helppoa siirtyä pahanmakuiseen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Voisitko sinäkin lopettaa tuon vanhan propagandistisen porttiteorian? Pelkillä mutu-jutuilla ei asiasta pitkälle pääse päättelemään, jos ei ole lukenut tutkimuksia ja tosiasioita.

Samalla voisit julistaa, että kahvista suoraan heroiinin käyttäjäksi.

Tiina Wiik

Höpsis. Sähkötupakalla ei ole havaittu mitään porttivaikutusta. Enemmänkin se toimii juuri päin vastoin, kuten tekstissä mainitsin. Tupakka on niin paljon haisevampi, tunkkaisempi ja pahemman makuinen, että vaikkapa melonipurkan tai toffeen makuisesta nesteestä ei varmasti mielellään tupakkaan vaihda. Lisäksi sähkötupakassa on muita etuja, kuten se, että ei tarvitse talvella lähteä pakkaseen tupakalle tai hajustaa omaa asuntoaan, koska sähkötupakkaa voi käyttää sisällä ilman savun hajua ja passiivisen tupakoinnin haittoja.

Itsestänikin tuntuu nykyään aivan inhottavalta ajatus tupakasta, varsinkin kun vertaa makunesteiden makuun. Ja kyllä, lopetin tupakanpolton ja käytän edelleen nikotiinia, ainakin pieniä määriä. Nikotiinihan on tupakan vähiten haitallisia aineita, joten nikotiinikorvaushoito on todella pieni terveyshaitta tupakkaan verraten.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

-verotus!!
-virkamies tietää parhaiten
- THL ja sata muuta elävät siitä, että kaikki pitää vähintään kieltää ja valvoa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Voitaisiinko ajatella, että sähkötupakkaan saa siirtyä tupakoinnista, mutta ei tupakoimattomuudesta? Koska kaikki on suhteellista, on sitä myös nikotinismi.

Jos täysraitis savuton henkilö ryhtyy röyhyttelemään sähkötupakkaa, hänen nikotiiniannoksensa kasvaa tuona hetkenä äärettömän monta prosenttia. Eikö kuulosta vaaralliselta?

Sähkötupakan ja nuuskan parhaat puolet liittyvät ulkopuolisiin henkilöihin. Vaikka yksi käyttää noita paheellisia tuotteita, ei muun seurueen tarvitse hengitellä häkää tai tervaa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Usarin Puheenvuoro otti taas kvanttiloikan parempaan suuntaan ja sulan hattuun, kun TJ:kin on liittynyt blogistiarsenaaliin.

Olisiko Ruukinmatruuna seuraava...?

Tiina Wiik

Joo, kirjoittelen tänne silloin tällöin politiikasta tai itselleni tärkeistä aiheista, joille on mielestäni hyvä saada näkyvyyttä, mutta TJ on ensisijainen blogini, jota päivitän useammin. :)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Omasta kokemuksesta sähkötupakka auttoi välittömästi, kun purukumit, tabletit, laastarit, suusuihkeet, inhalaattorit ei toiminut. Eikä myöskään reseptilääkkeet soveltunut minulle.

Sähkötupakalle on käymässä sama kuin kannabikselle aikoinaan, ilman tutkimuksia, valheellisin perustein päätyi kielletyksi aineeksi.

Ja uskon helposti väitteen että tupakka- ja lääketeollisuus taistelee hampain ja kynsin sähkötupakkaa vastaan, mikä sinänsä on sääli koska ala tarvitsee enneminkin kilpailua jotta laatu laitteissa että nesteissä saataisiin mahdollisimman korkeaksi.

Leo Mirala Porttiteoria on täyttä huuhaata, miksi kukaan haluaisi siirtyä sähkötupakasta varsinaiseen tupakkaan? Ikävä ilmiö että höyryttely on muoti-ilmiöksi muodostunut nuorten keskuudessa, toivottavasti pysyvät erossa nikotiinillisesta nesteestä (kai tiesit että nikotiiniton vaihtoehto on olemassa myös?)

Kiitokset hienosta blogi kirjoituksesta

Tiina Wiik

Raha ratkaisee tässäkin. Tupakka- ja lääketeollisuus pystyvät lobbaamaan aivan jättimäisessä mittakaavassa piskuiseen sähkötupakkateollisuuteen verraten. Lisäksi siinä on hallituksella taloudellinen motiivi luokitella höyrystimet tupakkatuotteeksi: niillä kun on 50-60% veroaste, lääketuotteilla se on 10%. Verotuksella sitten viedään tuote kauemmas pienituloisten ulottuvilta.

Tupakoinnin lopettamiseen pitäisi olla kannusteita kuin terveys, jotta se todella houkuttelisi nuoria polttajiakin, jotka terveydestä eivät välitä. Apteekin nikkistuotteet ovat käytössä yhtä kalliita kuin tupakka, vaikka mainoksissa väitetään muuta (koska annostus on laskettu alakanttiin ja tupakoinnin hinta yläkanttiin). Sähkötupakka on ollut edullisuutensakin vuoksi houkutteleva vaihtoehto: jos kokkaa itse nesteet, selviää parilla kympillä kuukaudessa. Nyt sekin halutaan tuhota verotulojen vuoksi. Todella törkeää vahingoittaa kansan mahdollisuuksia savuttomuuteen hetkellisten verotuottojen keräämiseksi. Kostautuu se kuitenkin tupakoinnin terveyshaittojen aiheuttamina menoina.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Pitkän iän salaisuus:
Tehkää aina päinvastoin kuin THL suosittaa.

Henry

Pekka Pylkkönen

Eihän THL sinänsä huono ole mutta varovainen, kankea ja konservatiivinen kyllä. Uudet ja näennäisen radikaalit jutut saavat jalansijaa paljon myöhemmin kun muualla maailmassa.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Kyseessä on monumentaalinen typeryys viranomaistaholta. Sylttytehdas ilmenee seuraavasta:

"Ainoat häviäjät sähkötupakassa ovat lääke- ja tupakkavalmistajat, ja he lobbaavat raivokkaasti sähkötupakan markkinoilta saamiseksi. Apteekin nikotiinituotteiden käyttö on vähentynyt sähkötupakan nousun myötä. Kuluttajat ovat puhuneet."

Täsmälleen. Ja pässiä viedään liekassa. Toisaalta viranomaisten ilmitulot ja teot ovat jo pitkään puhuneet puolestaan. Elämme keskellä ennenkuulumatonta, yhteiskunnallisesti psykoottista aikakautta jota voinee parhaiten kuvata jaksona, joka hylkäsi maalaisjärjen käytön.

Pekka Pylkkönen

Sähkötupakan suurin ongelma rinnastamisessa lääkkeeseen lienee valmistusprosessi. Nesteet ovat hyvin epätasalaatuisia ja apuaineet voivat vaihdella erästä toiseen melko sattumanvaraisesti. Vaikka yleisesti sähkötupakan kemikaalit ovat hyvin paljon vähemmän haitallisia kuin tupakan, olen myös lukenut aiheesta paperin jossa pistokokeissa löytyi sellaisiakin eriä jotka olivat ihan samaa myrkkyä kuin tupakka.

Luulisin että olisi hyvinkin mahdollista valmistaa sähkötupakkanesteitä myös siten että niitä voisi myydä korvaushoitona. Toki hinta nousisi melkoisesti ja valmistus vaatisi valtavat investoinnit. Toisaalta niiden verotuskohtelu on niin erilaista, että lääkkeenä myytävä sähkötupakka voisi menestyäkin ainakin Suomen markkinoilla.

Sähkötupakka on parantanut elämänlaatuani selvästi. Paitsi kahvi maistuu nykyisin kuralle ja se on surkeaa.

Tiina Wiik

Toki laadussa on vaihtelua, mutta nykyään nesteet testataan ja useat nettikaupat luokittelevat nesteensä sen mukaan, ovatko ne turvallisuustestattuja tai onko niissä havaittu terveydelle haitallisia aineita. Esim. diasetyyliä, joka on yksi tupakan myrkyistä, on löydetty joistain nesteistä, mutta pitoisuudet ovat murto-osa siitä, mitä ne tupakassa ovat. Tupakassa on yli tuhatta haitallista kemikaalia, joten yhden löytyminen pienissä määrissä ei vielä riitä tekemään sähkötupakasta yhtä haitallista.

Yhden tutkimuksen uutisoitiin löytäneen formaldehydiä ja asetaldehydiä sähkötupakasta, mutta itse tutkimuksessa todettiin, että heillä oli yksi sähkötupakan säiliö tyhjentynyt kokeen aikana, jolloin vastusta ympäröivät langat olivat alkaneet palaa. Kyseessä oli siis tutkijoiden töppi ja kemikaalit tulivat langoista, ei nesteestä. Jos ihminen olisi ollut sähkötupakkaa käyttämässä koneen sijasta, olisi hän välittömästi huomannut kamalan, palaneen maun. Kuitenkin lehdet vääristeli juttua, vaikka tutkijatkin virheen selvästi selitti.

Olen kuitenkin täysin sitä mieltä, että kotimaan markkinoilla nesteiden tulisi täyttää myrkyttömyysvaatimukset, kuten ulkomaisista nesteistä tekee esim. Atmos-nesteet, joiden laatua valvotaan erittäin tarkasti. Kun on asianmukainen valvonta, voidaan pitää huoli siitä, että ihmiset saavat korkealaatuisen, turvallisen tuotteen. Sähkötupakan pitää olla turvallisin mahdollinen tietysti.

Jos makunesteet olisivat laillisia, olisi niiden turvallisuutta helppo valvoa. Nyt kuitenkin mennään siihen, että ihmiset itse maustavat nesteitä joko elintarvikearomeilla tai netistä tilatuilla tiivisteillä, jolloin terveyshaittojakin varmasti syntyy arvaamattomista cocktaileista.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Blogisi oli täyttä asiaa! Hienoa! Toivottavasti useimmat kansanedustajat ymmärtävät asian oikean laidan. Osaltani tähän pyrin ja jaan löytämiäni havaintoja heille kuten sinun kokemuksiasi ja havaintoja mihin huono laki johtaisi..

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Blogisi oli täyttä asiaa! Hienoa! Toivottavasti useimmat kansanedustajat ymmärtävät asian oikean laidan. Osaltani tähän pyrin ja jaan löytämiäni havaintoja heille kuten sinun kokemuksiasi ja havaintoja mihin huono laki johtaisi..

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Blogisi oli täyttä asiaa! Hienoa! Toivottavasti useimmat kansanedustajat ymmärtävät asian oikean laidan. Osaltani tähän pyrin ja jaan löytämiäni havaintoja heille kuten sinun kokemuksiasi ja havaintoja mihin huono laki johtaisi..

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Blogisi oli täyttä asiaa! Hienoa! Toivottavasti useimmat kansanedustajat ymmärtävät asian oikean laidan. Osaltani tähän pyrin ja jaan löytämiäni havaintoja heille kuten sinun kokemuksiasi ja havaintoja mihin huono laki johtaisi..

Toimituksen poiminnat