Tiina Wiik Jokaisen hyvän syyn valeen kertomiseen peittoaa parempi syy kertoa totuus.

Tekoäly

Soininvaara höpsii tekoälystä

Dystopiat tekoälystä ovat kertalukua vähäisempiä kuin hypettävä höpö, kuva. 

Osmo Soininvaaran mielestä tekoäly voisi tehdä asiatekstien kääntämisen, kuva. Enpä usko. Ehkä ensimmäisen version esimerkiksi juridisista teksteistä, mutta vastuu jää edelleen kääntäjälle.

Kenestä maapallon ylijumala: Trumpista, Putinista, vai Jinpingistä?

2000-luku näyttäisi vuosisadalta, jolloin kaikki muuttuu; pysyvästi. Demokratian voittokulku näyttäisi hiipuvan. Maailmassa on kolme vahvaa valtiota. Kussakin on valittu vahvat johtajat: Yhdysvalloissa Trump, Venäjällä Putin ja Kiinassa Jinping.

Hesari höpsii tekoälystä

Hesarin tiedetoimittaja Timo Paukku syyllstyy tyypilliseen yleistysharhaan tekoälystä, kuva. Heikon tekoälyn spesifiset sovellukset tai metodit eivät ole mitään tekoälyn läpimurtoja. 

GAN-metodin idea, tuottaja ja arvioija, vastaa joidenkin pelien tekoälysovelluksien tapaa panna tekoäly pelaamaan toista  tekoälyä vastaan. 

Tästäkin kuvitelmasta on luovuttu ajat sitten: 

Tero Ojanperä höpsii tekoälystä

Tekoälyn ymmärtäminen ja hyödyntäminen edellyttää tavallista tarkempaa käsitteellistä ajattelua myös metaforien osalta. Kuitenkin toistuvasti tekoälyyn liitetään höpsöjä metaforia kuten Tero Ojanperä kuvassa: ”data on tekoälyn polttoaine”.

 

Risto Siilasmaa on yksi monista höpsijöistä:

Data on tekoälyn ruokaa”. 

Tekoäly tulee - onko maailma valmis

Työ ja -elinkeinoministeriö julkaisi tänään tutkimuksen, jonka mukaan noin 15 prosenttia tuntemistamme työpaikoista voi kadota robotisaation, teknologian kehittymisen ja tekoälyn vuoksi. Sen lisäksi Suomea kohtaa piakkoin uudelleenkouluttautumisen aalto nykyisten työtehtävien mullistumisen vuoksi.

Tekoälykö muka tiede

Tekoäly ei ole tutkimusta, kuvat, vaan kyse on vain t&k:sta. Akatemia hoi!

Pääjohtaja rakastui tekoälyyn

Mille organisaatiolle tahansa vaarallista, jos pääpomolla on keppihevonen, asia jota hän edistää keinoja kaihtamatta. Tekesin (nykyisin Business Finland) Nokia Siemensistä tulleelle pääjohtajalle Pekka Soinille kävi noin vuonna 2016, kuva. Marko Junkkarin kirjoittamassa Hesarin nelisivuisessa jutussa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Viekö tekoäly työpaikat?

Taas on alettu puhua tekoälystä joka vie työpaikat. Onko kyseessä uusi asia? Ei ole jos ajatellaan asiaa poliittisen taloustieteen kautta.

Osmo Kuusi höpsii tekoälystä

En ole kuullut, että joku katsoisi tekoälyn  pystyvän käsitteelliseen ajatteluun. Osmo Kuusi väittää niin, yle tiedeykkönen 12.12.2017: 

OK: ”Koneiden käsitteellinen ajattelu, se että ne pystyy kuvista kehittämään käsitteitä. Se on valtava kehitys.” 

Profiloinnin ja automaattisen päätöksenteon mahdollistaminen sosiaaliturvassa

Eduskunnan käsittelyyn on tullut lakiesitys EU:n tietosuoja-asetukseen liittyen, jossa ollaan säätämässä kansallisia poikkeuksia vakuutusyhtiöille ja sosiaaliturvaa käsitteleville tahoille. Käsittääkseni tämä laki mahdollistaa myös keskustelua herättäneen Soten kapitaatiomallin profiloinnin toteuttamisen mikäli niin halutaan. Ehdotettu laki estää myös pääosin omien tietojen käytön kieltämisen näiltä tahoilta. Laki mahdollistaa edellämainituille myös laajat oikeudet automaattiseen päätöksentekoon, profilointiin sekä tekoälyn käyttämiseen tietojen käsittelyssä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä